Start Genderteam Zuid Nederland

Op 1 februari 2017 gaat in Zuid-Nederland een gespecialiseerd team van start dat informatie, hulp en zorg biedt aan (ouders van) kinderen en jongeren die worstelen met hun gender-identiteit. Dit probleem, gender-dysforie genoemd, doet zich voor wanneer het biologisch geslacht van iemand niet overeenkomt met de overtuiging dat hij of zij een jongen of een meisje is. Het nieuwe Genderteam Zuid-Nederland neemt alle activiteiten op dit gespecialiseerde gebied over van GGZ Herlaarhof in Veldhoven, dat sinds 2009 waardevolle expertise opbouwde.

Het lijkt soms zo makkelijk: jij bent een meisje en ik ben een jongen. Duidelijk toch? Of toch niet? Soms gaan kinderen en jeugdigen zwaar gebukt onder deze vraag. Hun ouders trouwens ook. Steeds vaker wenden deze ouders, jongeren en andere betrokkenen zich tot gespecialiseerde gender-klinieken. In Nederland is de zorg aan gender-kinderen al jarenlang in goede handen bij het Kennis- en Zorgcentrum Gender-dysforie (KZCG), verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het nieuwe Genderteam Zuid-Nederland, een samenwerking tussen de Mutsaersstichting in Venlo en Psychologen Praktijk OOG in Eindhoven, gaat werken vanuit meerdere locaties in Zuid-Nederland en delen van Gelderland. Kinderen en jongeren met vermoedens van gender-dysforie en hun ouders kunnen daardoor eerder en dichter bij huis geholpen worden en zo goed worden voorbereid op een eventueel medisch vervolgtraject bij het Kennis- en Zorgcentrum Gender-dysforie, waarmee de geboden zorg inhoudelijk wordt afgestemd.

Het Genderteam Zuid-Nederland staat onder leiding van zorgprogramma-coördinator en klinisch psycholoog Joep Roeffen, die binnen GGZ Herlaarhof met deze bijzondere doelgroep ruime ervaring heeft opgedaan. Hij treedt per 1 februari 2017 in dienst van de Mutsaersstichting. GGZ Herlaarhof stopt per deze datum het aanbod voor de doelgroep, en wenst het Genderteam Zuid-Nederland veel succes!

Aanmeldingen voor het Genderteam Zuid-Nederland kunnen vanaf heden worden gedaan via de huisarts of de gemeentelijke wijkteams. De huisarts of de gemeentelijke wijkteams kunnen dit doen via de afdeling Instroom van de Mutsaersstichting; 077-3217834. Voor nadere vragen over dit bericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij het bestuurssecretariaat van de Mutsaersstichting, 077-3217400.