Transgender mensen herdenken…

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het verhaal van de joodse slachtoffers is algemeen bekend. Wat minder bekend is, is dat ook LHBTI-mensen op grote schaal naar de vernietigingskampen werden gevoerd en meestal niet terugkwamen.

Haat en onverdraagzaamheid

Eigenlijk doet de reden waarom mensen worden buitengesloten, gediscrimineerd, gehaat, gewantrouwd of vernietigd er niet eens toe. Het gaat om een basisprincipe: gun iedereen het recht om zichzelf te zijn. Laat je niet leiden door vooroordelen en stel je hart open voor andere mensen, of ze nou een andere huidskleur hebben, een ander geloof of vaderland, andere ideeën of voorkeuren, we hebben allemaal meer met elkaar gemeen dan wat ons van elkaar onderscheidt.

Steun aan elkaar

LHBTI-herdenkingskrans
Herdenkingskrans namens alle roze organisaties in Eindhoven.

Het is vanzelfsprekend dat verschillende minderheden die allebei worden gediscrimineerd steun vinden bij elkaar. Zo zou het in elk geval moeten zijn.

Het is dan ook heel positief dat het COC ons dit jaar heeft gevraagd om samen met hen een herdenkingskrans te gaan leggen op de Begraafplaats de Oude Toren op vrijdag 4 mei. We zijn met genoegen op dat voorstel ingegaan, omdat de vrijheid om jezelf te zijn niet altijd zo vanzelfsprekend was, als die nu is.

We hopen dat veel van onze bezoekers naar de begraafplaats willen komen om samen met ons te herdenken. Het vieren van de bevrijding doen we dan de dag daarna, op zaterdag 5 mei. Daarover binnenkort meer…