Slechts één op de tien LHBT-ers (1) doet aangifte na een onveilige situatie

 

Een kwart van de respondenten van het AmsterdamPinkPanel, bestaande uit LHBT-ers (Lesbische vrouwen, Homomannen, Biseksuele en Transgenders), heeft in het afgelopen jaar een onveilige situatie meegemaakt. Het gaat dan vooral om uitschelden en/of het ervaren van een vijandige sfeer. Slechts één op de tien LHBT-ers die een onveilige situatie heeft meegemaakt doet aangifte. Dat blijkt uit het buurtveiligheidsonderzoek 2015 van het COC Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat jaarlijks uitgevoerd wordt onder het AmsterdamPinkPanel (APP).

 

Hulp omstanders


Slechts één op de tien LHBT-ers die een onveilige situatie heeft meegemaakt deed hier aangifte van. Bij één derde van de groep die een onveilige situatie meegemaakte waren er geen omstanders aanwezig. In de gevallen dat er wel omstanders waren deed slechts 17% van de omstanders iets om de slachtoffers te helpen, bijvoorbeeld door verbaal of fysiek voor het slachtoffer op te komen of de politie te alarmeren. Een paar procent van de respondenten is ook geduwd, geslagen, geschopt, bespuugd of persoonlijk bedreigd.

 

 

Veiligheidsgevoel

Hoewel een kwart van de respondenten het afgelopen jaar een onveilige situatie heeft meemaakte, is het veiligheidsgevoel van LHBT-ers tussen 2014 en 2015 nauwelijks veranderd. In 2014 gaven de respondenten een 7,9 en in 2015 een 8 (2) aan hun veiligheidsgevoel. Er zijn wel verschillen tussen diverse groepen LHBT-ers in hoe veilig zij zich voelen. Lesbiennes voelen zich over het algemeen het veiligst en transgenders het minst veilig. Ook is er een verschil in veiligheidsbeleving in de horeca. Zo gaven de respondenten van het APP aan zich veiliger te voelen in LHBT-horecagelegenheden dan in algemene horecagelegenheden. “Het stabiele beeld van veiligheidsbeleving maar ook van de meldingsbereidheid laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor Gemeente, Politie en Openbaar Ministerie. Ik hoop dat de daadwerkelijke aangiftecijfers over 2014/2015 van Roze in Blauw nu snel beschikbaar komen zodat we deze naast de uitkomsten van de monitor kunnen leggen” aldus Peter de Ruijter, Voorzitter van COC Amsterdam.

 

Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBT-ers en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 581 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.

 

Over COC Amsterdam

COC Amsterdam maakt zich sterk voor homo-emancipatie in de regio Amsterdam: niet alleen voor homo’s en lesbiennes, maar ook voor biseksuelen en transgenders. Om dat te bereiken, maakt COC Amsterdam de doelgroepen vooral op een positieve manier zichtbaar. Dit is de eerste stap die gezet moet worden om sociale acceptatie te bevorderen daar waar dit nodig is. Ook vestigen we aandacht op diversiteit en is dat een van onze voornaamste prioriteiten. We doen dat met een organisatie waarin ongeveer 150 professionals vrijwilligers werkzaam zijn, bijvoorbeeld stadscoördinatoren, onderzoekers, bestuurders en voorlichters. Daar zijn we trots op! Het werkgebied van COC Amsterdam bestaat uit de volgende gemeentes: Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

1) LHBT-er: Lesbische vrouwen, Homomannen, Biseksuele en Transgenders

2)  De schaal loopt van  0 ‘zeer onveilig’ tot 10 ‘zeer veilig’