We vieren en we helpen

TG040 is de nieuwe naam voor onze T&T-avonden in Eindhoven. Die zijn elke eerste zaterdag van de maand in Buurthuis de Rondweg. Dus ook aanstaande zaterdag!

We zetten hiermee een lange traditie voort, die al begonnen is in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het was toen nog knap gevaarlijk om uit te komen voor je genderidentiteit: wanneer de politie je betrapte in kleding van het “verkeerde” geslacht kon je gearresteerd worden. Ze namen je dan mee naar het politiebureau, waar je ten overstaan van zoveel mogelijk agenten gedwongen werd je uit te kleden.

Alleen de allerdappersten durfden in die tijd uiting te geven aan hun gevoelens en in vrouwenkleding de straat op gaan, als ze geboren waren in een mannelijk lichaam. Het was de NVSH, de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, die begon met het organiseren van T&T-avonden. Een T&T-avond was toen, en is nog steeds, een veilige omgeving waar je uiting kunt geven aan je identiteit.

Er is in de afgelopen veertig jaar heel veel ten goede veranderd, maar de traditie van de T&T-avond bestaat nog steeds. We hebben ook nog altijd een kleedruimte, hoewel veel mensen die niet meer nodig hebben: van de gemiddeld veertig bezoekers zijn er maar een stuk of drie die gebruik maken van de kleedruimte.

De meeste mensen durven dus uiting te geven aan hun genderidentiteit op de openbare weg. Is daarmee alles opgelost? Nog niet echt. Veel mensen durven bijvoorbeeld pas de deur uit, als het donker wordt. Dat is wel te begrijpen, maar eigenlijk is het heel onverstandig: juist ‘savonds loop je meer risico’s op straat.

Er zijn ook mensen die wel de straat op durven, maar niet in hun eigen dorp of stad. “Wat moeten de buren er wel niet van denken?” Ja, wat moeten die er van denken? Helemaal niets! Je hebt het volste recht om je te kleden, zoals je dat prettig vindt. En toch is er angst en schaamte. Zolang dat het geval is, zijn we nog niet klaar met de emancipatie van transgender mensen.

Aanstaande zaterdag vieren we, zoals elke maand, de dingen die we al bereikt hebben en we helpen mensen die nog vol vragen, angsten en/of twijfels zitten om hun eigen weg te kiezen.

Voorafgaand aan de T&T-avond gaat een groepje gasten, samen met gastvrouw José, deze maand niet alleen uit eten, maar ook nog naar de film! Om precies te zijn:

Film: Rokjesdag
Bioscoop: Pathé Eindhoven
Aanvang film: 16:15 uur
Adres: Dommelstraat 27, Eindhoven

De T&T-avond vindt, zoals altijd, plaats in Buurthuis de Rondweg, Camphuysenstraat 1, 5615 KS Eindhoven. Aanvang 20:00 uur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *