Begrippen

Wat zijn transgender mensen?

We willen kort uitleggen wat het betekent als iemand transgender is.

Om te beginnen is het belangrijk om te onderscheiden dat transgender-zijn niet hetzelfde is als homoseksualiteit. Als je hetero bent, val je als man op een vrouw, en als je homoseksueel of lesbisch bent, val je op iemand van hetzelfde geslacht. Dat is duidelijk.

Maar transgender-zijn heeft helemaal niets te maken met je seksuele voorkeur! Het begrip “transgender” omvat verschillende andere begrippen die door velen verschillend worden verklaard. Snap je het nog?

Travestiet

Wat een lekker woord hè? Een travestiet is een persoon die de behoefte heeft kleding van het andere geslacht te dragen. Bij mannen gaat het dus om het dragen van vrouwenkleding. Andersom gebeurt het ook, maar minder vaak. De wens om permanent als vrouw te leven is niet aanwezig; Het blijft meestal bij relatief korte momenten. De man maakt zich vaak ook op en draagt vaak ook een haarwerk of pruik.

Crossdresser

Een crossdresser is iemand die graag vrouwelijke kleding draagt maar zich niet opmaakt en die behoefte ook niet heeft. Het dragen van die kleding, het voelen van de fijne stof en het zichzelf zien in de spiegel is vaak al genoeg

Voor velen geeft dit, net als voor travestieten, een gevoel van rust. Het wordt zelfs omschreven als een soort thuiskomen. Mensen gebruiken vaak het woord “onbeschrijfelijk”.

Transgenderist

Een transgenderist voelt zich vaak een beetje gevangen tussen de rol van man en/of vrouw. Een keuze maken is lastig. Altijd als man (of vrouw) door het leven gaan is geen optie. Maar volledig van geslacht veranderen (transseksueel) is ook niet wat ze willen.

Vaak gaat het hier om mensen die ervoor kiezen zich de ene keer als man en de andere keer als vrouw te uiten. Lichamelijk kiezen ze niet voor een geslachtsaanpassende operatie, maar vaak wel om lichaamshaar (permanent) te verwijderen, de vingernagels iets langer te laten groeien of bijvoorbeeld gaatjes in de oren te laten schieten.

Soms kiest men er na verloop van tijd voor om permanent de gewenste rol aan te nemen, maar blijft een geslachtsaanpassende operatie achterwege. De gedachte of wens om definitief naar het andere geslacht over te gaan, blijft vaak aanwezig en kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar uiteindelijk kiest men niet voor een volledige transitie.

Transseksueel

Iemand die transseksueel is voelt zich niet thuis in zijn of haar lichaam. Sommigen erkennen dit gevoel al op jonge leeftijd, terwijl anderen pas later in hun leven dit besef krijgen. De oorzaken hiervan zijn divers en niet eenduidig aan te wijzen. Vaak zijn er echter in de jeugd al tekenen die transseksualiteit kunnen verklaren of rechtvaardigen.

Over de oorzaak van transseksualiteit is nog niet heel veel bekend. Vaak proberen mensen zich ondanks alles te conformeren aan de rol die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. Vroeg of laat komt toch de behoefte om in “transitie” te gaan.

Dit proces omvat gesprekken met gespecialiseerde professionals, gevolgd door stappen om te leven in overeenstemming met het gewenste geslacht, zoals hormoontherapie en mogelijk geslachtsbevestigende operaties.

In veel gevallen ontdekt een transgender vrouw na verloop van tijd en na een reeks gesprekken dat ze transseksueel is. Voor haar zijn travestie en transgender-zijn tussenstappen op weg naar een geslachtsaanpassende operatie. Het gaat hier slechts om een heel klein percentage. De meesten blijven travestiet, crossdresser of transgender(ist).

Boek

Laten we hier stoppen met de begrippen, anders wordt het te verwarrend. We begrijpen dat het indelen van mensen in hokjes geen goed idee is en dat sommigen het niet eens zijn met de definities die hier gegeven worden. Maar soms is het nodig om dingen uit te leggen.

Als je na deze korte beschrijvingen juist nòg meer informatie nodig hebt, raden we je aan om het boek Feiten over Transgender Mensen te lezen. Daarin gaat Paula Vennix veel uitgebreider in op dit onderwerp.