Begrippen

Wat zijn transgender mensen?

We zullen proberen om in het kort uit te leggen wat het betekent als iemand transgender is.

Om te beginnen moet je het niet verwarren met homoseksualiteit. Als je hetero bent val je als man op een vrouw en als je homoseksueel of lesbisch bent, val je op iemand van hetzelfde geslacht. Lekker simpel. Maar transgender-zijn heeft helemaal niks met homo- of hetero-zijn te maken! Het begrip “transgender” is een verzamelnaam voor verschillende andere begrippen, die ook nog door menigeen weer anders worden uitgelegd. Snap je het nog?

Travestiet

Wat een lekker woord hè? Een travestiet is een persoon die de behoefte heeft kleding van het andere geslacht te dragen. In het geval van een man, dan gaat het dus om het dragen van vrouwenkleding. Andersom komt ook wel voor, maar echt veel minder. De wens om voor altijd vrouw te zijn en zo te leven is er niet. Het blijft meestal bij relatief korte momenten. De man maakt zich vaak ook op en draagt vaak ook een haarwerk of pruik.

Crossdresser

Een crossdresser is een man die zich enkel kleedt in de kleding van een vrouw, maar die maakt zich dus niet op en heeft die behoefte ook niet. Het dragen van de kleding, het gevoel van de fijne stof en het geheel of gedeeltelijk zien van zichzelf in de spiegel is vaak voldoende.
Net als de travestiet, geeft dit rust. Soms omschrijft men het als een soort thuiskomen. Het woord “onbeschrijfelijk” valt ook vaak.

Transgenderist

Een transgender of transgenderist voelt zich vaak een beetje gevangen tussen de rol van man en/of vrouw. Een keuze maken is lastig. Altijd uiting geven in de rol van man is geen optie. Maar volledig van geslacht veranderen (transseksueel) is ook niet wat ze willen. Vaak gaat het hier om mensen die ervoor kiezen zich de ene keer als man en de andere keer als vrouw te uiten.

Lichamelijk kiezen ze niet voor een geslachtsaanpassende operatie, maar vaak wel om lichaamshaar (permanent) te verwijderen, de vingernagels iets langer te laten groeien of bijvoorbeeld gaatjes in de oren te laten schieten. Soms kiest men er na verloop van tijd voor om permanent de gewenste rol aan te nemen, maar blijft een geslachtsaanpassende operatie achterwege.
De gedachte of wens om definitief over te gaan naar het andere geslacht zal er vaak zijn en kan best wel frustrerend zijn. Maar uiteindelijk kiest men hier niet voor.

Transseksueel

Iemand die transseksueel is voelt zich niet thuis in zijn of haar lichaam. Het besef in het verkeerde lichaam geboren te zijn is er bij enkelen al heel vroeg, maar komt bij anderen weer relatief laat voor. Hier is geen oorzaak voor aan te geven. Kijkt men terug naar de jeugd, dan zijn er altijd wel tekenen die de transseksualiteit verklaren of rechtvaardigen. Over de oorzaak van transseksualiteit is nog niet heel veel bekend. Vaak proberen mensen zich toch vaak te conformeren in de rol die ze nu eenmaal van moeder natuur hebben meegekregen, maar vroeg of laat komt de behoefte om een “transitie” in te gaan toch. Gesprekken met specialisten volgen, waarna men definitief in het gewenste geslacht gaat leven, een hormoonbehandeling ondergaat en vervolgens ook een (of meer) geslachtsaanpassende operatie(s).

In veel gevallen komt een transseksuele vrouw er na verloop van tijd en na een reeks gesprekken achter, dat zij transseksueel is. Voor haar zijn travestie en transgender-zijn tijdelijke stadia naar de uiteindelijke geslachtsaanpassende operatie. Het gaat hier slechts om een heel klein percentage. Een overgrote meerderheid blijft travestiet, crossdresser of transgender(ist).

Tot hier maar even de begrippen anders zie je straks door de bomen het bos niet meer. We beseffen dat het indelen van mensen in hokjes geen goed idee is en dat sommigen het met de hier gegeven definities niet eens zijn, maar je ontkomt er niet aan als je dingen wilt uitleggen. Heb je na deze korte omschrijvingen juist nòg meer behoefte aan informatie, dan kun je het beste Feiten over Transgender Mensen lezen, waarin Paula Vennix veel uitgebreider op dit onderwerp ingaat.