Geen hij, geen zij, maar …

NEDERLAND KIEST HET NON-BINAIRE VOORNAAMWOORD

Taal maakt de wereld waarin wij leven begrijpelijk. Door taal kan je zelf uitleggen wie je bent. Maar de Nederlandse taal heeft een gebrek. Wie zich man noch vrouw voelt wordt in de Nederlandse taal namelijk niet erkend. Daar gaat nu verandering in komen.

Transgender Netwerk Nederland start een online verkiezing voor het non-binaire voornaamwoord. In Nederland komen namelijk steeds meer transgender personen er voor uit dat ze non-binair zijn. Dat betekent dat ze zichzelf als man noch als vrouw identificeren. De Nederlandse taal kent in het enkelvoud voor personen alleen de mannelijke voornaamwoorden hij/hem/zijn en vrouwelijke voornaamwoorden zij/haar/haar. Erkenning van non-binaire personen is daardoor taalkundig niet mogelijk.

NIET ZWART-WIT

De gemiddelde man of vrouw zal daar nooit bij stil staan. Zij zien ook alleen maar mannen en vrouwen. Maar de wereld is niet zo zwart-wit. Er zijn minstens net zo veel non-binaire transgender personen als transgender mannen en vrouwen. Je ziet ze alleen niet op TV en leest er zelden over in de krant. Dankzij taal kunnen ze wél zichtbaar worden en erkenning krijgen.

ZWEDEN

In Zweden hebben ze inmiddels al twee jaar de non-binaire aanspreekvorm hen in gebruik naast han voor mannen en hun voor vrouwen. In het Engels is het al bijna gemeengoed om het meervoudige they enkelvoudig te gebruiken voor non-binaire personen.

OMARMEN

Over 3 weken weten we wat het in Nederland kan worden. Uiteindelijk is het de samenleving die het voornaamwoord moet gaan omarmen. Wat hulp van de overheid, journalisten en dappere leraren zal helpen. Wie weet komt TNN daarna nog met de verkiezing voor benaming van non-binaire (familie)relaties.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *