Brasserie ’t Zusje Eindhoven krijgt de Transzoen uitgereikt

Aan de vooravond van transgenderzichtbaarheidsdag, op 30 maart, ontving Brasserie ‘t Zusje in Eindhoven de Transzoen. Deze prijs van Transgender Netwerk Nederland wordt toegekend aan werkgevers die het voortouw nemen in transgendervriendelijk werkgeverschap.

‘t Zusje is voorgedragen door hun leerling-souschef Yves. Sinds 2,5 jaar werkt de 21-jarige Yves als kok bij Brasserie ’t Zusje in Eindhoven. Destijds was hij nog zoekende hoe hij zijn fysieke transitie vorm wilde geven. Bij hem thuis lag dit onderwerp nog vrij gevoelig. Op zijn werk kwam hij in een warm bad terecht. Miranda, de eigenaresse van ’t Zusje, had eigenlijk al lang door dat Yves een jongen was. Haar openheid gaf hem het gevoel dat hij kon zijn wie hij wilde zijn.

TG040 was erbij

Logo van 't Zusje
Logo van ’t Zusje

Dankzij die acceptatie op zijn werk verdween de onzekerheid over zijn transitie en hij begon te leven in zijn gewenste genderrol. Samen met zijn collega’s durfde hij tijdens Carnaval als man echt op stap. En inmiddels is het acceptatieproces bij zijn ouders, die aanwezig waren bij de prijsuitreiking, ook dik in orde. Zijn vader vertelde ons, dat hij helemaal is opgebloeid nu hij eindelijk zichzelf kan zijn.

Arbeidsmarkt

Met de transzoen, een kunstwerk van Katinka Waelbers, wil TNN werkgevers die het goede voorbeeld geven in het zonnetje zetten. Want zeker op de arbeidsmarkt en werkvloer hebben veel transgender personen het niet gemakkelijk. Ruim 40% maakt discriminatie mee.

Maar het kan anders. En dat bewijst Brasserie ’t Zusje, en in het bijzonder eigenaresse Miranda van Tussenbroek. Zij heeft Yves op alle fronten gesteund, zodat hij zichzelf kon zijn. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Yves kreeg op zijn werk dezelfde kansen als ieder ander. En met resultaat, want ondertussen is Yves opgeklommen tot ad interim souschef voor ’t Zusje.